Cauze diferențe tensionale stânga-dreapta – diagnosticarea arteritei Takayasu

Autori: Dr. Niculescu Agathaa, Dr. Luisa Simionb, Dr. Daniela Stanc, Dr. Marinela Ioanab

a. Medic rezident Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București

b. Medic specialist Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București

c. Medic primar primar Radiologie și Imagistică Medicală, Departamentul Radiologie, Spitalul Clinic de Urgență București


 REZUMAT 

    American Heart Association recomandă măsurarea adecvată a tensiunii arteriale, accentuând importanța măsurării acesteia la ambele mâini. Cele mai frecvente etiologii pentru diferențele tensionale stânga-dreapta sunt date de: coarctație, anevrism sau disecția de aortă, ateromatoză avansată, boli arteriale periferice, vasculite cronice, obstrucții intra sau extrarteriale la nivelul brațului cu tensiunea arteriala mai mare, patologii neuromusculare unilaterale, stenoze ramuri aortice. Este universal acceptată o diferență de 10mmHg (20% din pacienți) - 20 mmHg (4% din pacienți), independent de vârstă, sex, circumferința brațului, factori de risc cardiovasculari. Un caz relevant pentru astfel de situații este prezentat mai jos, urmat de mențiuni asupra etiopatogeniei și criteriilor de diagnostic .

 

Cuvinte cheie: diferență tensională, vasculită, stenoze ramuri aortice

Citește mai departe: Cauze diferențe tensionale stânga-dreapta – diagnosticarea arteritei Takayasu

Modificări electrocardiografice apărute în hipotermia accidentală severă. Unda Osborn. Prezentare de caz.

Autori: Dr. Florentina Mitrescua,

a. Medic primar Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București


 REZUMAT 

    Hipotermia este un sindrom clinic caracterizat prin scăderea temperaturii corpului sub 35°C. Temperatura corpului este menținută în mod constant între 36,5-37,5°C prin mecanisme biologice homeostatice și termoreglare.

Hipotermia prezintă mai multe grade de severitate: uşoară cu temperatură între 32-35°C, moderată între 28-32°C şi severă sub 28°C [1]. În hipotermia accidentală severă pot apărea diferite tulburări electrice la nivelul cordului, cum ar fi: bradicardia sinusală, fibrilaţia sau flutterul atrial, ritmuri nodale, blocuri atrioventriculare, fibrilaţie ventriculară si asistolă.

Prezentarea de caz se referă la o pacientă de 60 ani ce a fost adusă la camera de gardă cu o temperatură centrală de 23°C cu modificări pe electrocardiogramă induse de hipotermie.

 

Cuvinte cheie: hipotermia accidentală severă, unda Osborn

 

Citește mai departe: Modificări electrocardiografice apărute în hipotermia accidentală severă. Unda Osborn. Prezentare...