Asociația de Medicină de Urgență și Dezastre (AMUD) își trăiește în prezent - în 2016 -  al treisprezecelea an de existență. Nu este aceasta o vârstă a bilanțurilor, dar „copilăria și adolescența fragedă” ale acestui grup trebuie așezate sub lupă, mai mult sau mai puțin obiectivă, a celor care fac parte din el. Au fost realizări care ne-au arătat, din păcate, și nerealizările, au fost suișuri și n-ar fi trebuit să fie coborâșuri, dar iată că am ajuns la 13 ani și putem să ne imaginăm că vom atinge măcar „speranța medie de viață”.

A fost bine că am supraviețuit, dar a fost rău că nu ne-am înmulțit așa cum ne propusesem (AMUD are în prezent aproximativ același număr de membri ca și la începuturi).

A fost bine că ne-am implicat în educația medicală și instruirea medicilor – fie ei rezidenți, specialiști sau primari – și asistenților medicali din domeniul asistenței medicale de urgență, dar pașii făcuți în acest sens puteau fi mult mai apăsați.

E bine că avem în „palmares” două proiecte europene (Medical-aid 2012-2013 și Medi-pract 2015) în care am încercat să arătăm unui număr de peste 1000 de studenți mediciniști ce înseamnă „a fi medic de urgență”,  dar n-am făcut pași semnificativi către devenirea universitară a specialității de medicină de urgență.

Centrul de instruire în medicină de urgență al Departamentului UPU-SMURD București (Spitalul Clinic de Urgență București – Floreasca) – locul nașterii și „casa noastră” din totdeauna – este cel mai modern din țară și prin contribuția AMUD.                                                                                                                                                                                                                                                       Centrul Training - Departamentul UPU-SMURD

Și, nu în ultimul rând, ba poate chiar în primul, AMUD a încercat să-și facă auzită vocea prin Revista de Medicină de Urgență și Dezastre, născută încă din primii ani, dar nepermis de latentă în ultimii. Renașterea acestei voci este obiectivul principal al AMUD pentru anul 2016 și reușita noastră (obligatorie!) va demola superstiția nenorocului de la vârsta de 13 ani.

Cât despre viitor, planurile asociației sunt legate de înlăturarea neajunsurilor conținute în ultima parte a frazelor de mai sus și,  în consecință, nu vom avea timp și voie să ne plictisim.     

Doar două cuvinte despre noua „linie vestimentară on-line” a AMUD 2016: www.amud.ro  pentru noul site al asociației și www.revistademedicinadeurgenta.ro pentru Revista de Medicină de Urgență.