2018: Volumul 7 - numărul 1

 

 EDITORIAL

1.    Ghidurile clinice – algoritmii naționali pentru medicina de urgență  (Dr. Dan Marinescu)

2.    Activitatea Voluntarului SMURD (Dr. Luisa Simion, Std. Alina Cristina Stoian, Std. Sabina Mihaela Boca, Std. Alexandra Teodorescu) 

ARTICOLE ORIGINALE

1.    Analiza retrospectivă a factorilor de risc și demografici asociați cu infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST (Std. Oana Andrada Alexiua, Std. Amal Antonia Arnaoute, Dr. Simion Luisa, Dr. Bogdan Mihai Opriță)

REFERAT GENERAL

1.    Acidul tranexamic (Dr. Alisa-Elena Rotaru, Dr. Dan Marinescu) 

2.    Drug induced liver injury (Dr. Denisa Bucur, Dr. Mădălina Ilie, Dr. Cătălina Diaconu, Dr. Gabriel Constantinescu, Dr. Radu Țincu, Dr. Bogdan Popa, Dr. Claudiu Turculeț, Dr. Dragoș Ene)

PRACTICĂ MEDICALĂ

1.    Tromboliza în urgențele cardiovasculare (Dr. Cristina Ștefan, Dr. Cristina Nicolae, Dr. Evelina Ianovici, Dr. Ana Maria Vintilă)

2.    Urgențe în reumatologie (Dr. Claudia Cobilinschi, Dr. Daniela Opriș-Belinski, Dr. Ruxandra Ionescu)

MEDICINA DE URGENȚĂ ÎN IMAGINI 

1.    Palpitații - diagnostic ECG (Dr. Sheila Selami)

PREZENTARE DE CAZ

1.    Cauze diferențe tensionale stânga-dreapta – diagnosticarea arteritei Takayasu (Dr. Agatha Niculescu, Dr. Luisa Simion, Dr. Daniela Stan, Dr. Marinela Ioana)

2.    Modificări electrocardiografice apărute în hipotermia accidentală severă. Unda Osborn. Prezentare de caz.  (Dr. Floretina Mitrescu) 

Ghidurile clinice – algoritmii naționali pentru medicina de urgență

Autor: Dr. Dan Marinescua

 a. Medic primar Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD București


         Algoritmii naționali din România elaborați pentru medicina de urgență

În 2016 în România a apărut un corp de algoritmi naționali pentru practica medicinei de urgență ca rod al colaborării diverselor colective de specialiști din domeniu, din centrele mari de formare din toată țara, finanțat printr-un grant de către Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare, în colaborare cu guvernul României  și implementat de Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate. S-a publicat un număr de 28 de algoritmi, dintre care unul aparte, derivat din Ghidul Consiliului European de Resuscitare din 2015 conținând recomandări pentru 14 situații distincte.

Citește mai departe: Ghidurile clinice – algoritmii naționali pentru medicina de urgență

Activitatea Voluntarului SMURD București

Autori : Dr. Luisa - Corina Simiona, Dr. Alina Cristina Stoianb, Std. Iulian Munteanuc

a. Medic primar Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București          

b. Medic rezident Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București 

c. Student an VI, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila”, voluntar Departamentul UPU-SMURD București 


            După selecția voluntarilor (detaliată în numărul precedent) are loc instruirea teoretică și explicarea regulamentului de ordine interioară care trebuie respectat și de către voluntarii programului așa cum este respectat și de către restul personalului din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Dintre aceste reguli amintim: obligativitatea purtării si prezentării ecusonului de voluntar la intrarea în gardă, purtarea unui echipament complet, se interzice fotografierea sau filmarea în camera de gardă chiar dacă motivația gestului este în scopul studiului. De asemenea, voluntarilor le sunt explicate drepturile pacientului și importanța respectării lor. 

             Instruirea teoretică constă în 5 cursuri și 5 lucrări practice care sumarizează în mod eficient cele mai frecvente și cele mai grave situații medicale care se întâlnesc în medicina de urgență: suportul vital de bază și suportul vital avansat (noțiuni despre primul ajutor în caz de stop cardiorespirator și alte situații de alterare a stării de conștiență), noțiuni despre îngrijirea pacientului traumatizat, intoxicații și aritmii. 

Citește mai departe: Activitatea Voluntarului SMURD București

Analiza retrospectivă a factorilor de risc și demografici asociați cu infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST

Autor: Std. Oana Andrada Alexiua, Std. Amal Antonia Arnaoutea, Dr. Simion Luisab, Dr. Bogdan Mihai Oprițăb

a. Student Universitatea Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” București, voluntar Departamentul UPU-SMURD

b. Medic primar Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București


 REZUMAT

IntroducereBolile cardiovasculare reprezintă la nivel mondial principala cauză a mortalității. În Europa peste 50% din decesele înregistrate au fost de cauză cardiacă. Studiul RO-STEMI s-a desfășurat în România în 3 etape și a înregistrat rezultate semnificative, utile pentru practica medicală, care s-a adaptat caracteristicilor populaționale pentru prevenție și tratament.

Materiale și metodăS-au utilizat metode statistice pentru a cuantifica prezentările la Unitatea de Primiri Urgențe din Spitalul Clinic de Urgență București, pentru acuzele care se încadrează în tabloul clinic al infarctului miocardic acut, în perioada 01.01.2015 – 31.12.2015. Pacienții considerați eligibili pentru studiul nostru au fost cei cu diagnostic cert de infarct miocardic acut cu supradenivelare de segment ST, indiferent de vârstă, sex, etnie sau comorbidități. 

Citește mai departe: Analiza retrospectivă a factorilor de risc și demografici asociați cu infarctul miocardic acut cu...

Tromboliza în urgențele cardiovasculare

Autori: Dr. Cristina Ștefana, Dr. Cristina Nicolaea, Dr. Evelina Ianovicia, Dr. Ana Maria Vintilăb

a. Medic rezident Cardiologie, Spitalul Clinic de Urgență București

b. Medic primar Cardiologie și Medicină internă, Spitalul Clinic Colțea, Șef de lucrări UMF Carol Davila


 REZUMAT

 

            Tromboliticele sunt medicamente care pot fi utilizate în diverse patologii pentru liza trombilor. Există două clase de trombolitice: fibrin-specifice si fibrin nespecifice. Una din cele mai frecvente patologii pentru care se practică tromboliza este STEMI (ST Elevation Myocardial Infarction) atunci când revascularizarea intervențională nu poate fi efectuată în timp util. O altă situație frecvent întâlnită este trombembolismul instabil hemodinamic. Această clasa de medicamente poate salva vieți, dar cu un risc de complicații potențial fatale. Din acest motiv trebuie cunoscute atât indicațiile cât și contraindicațiile, iar raportul risc-beneficiu să fie întotdeauna în favoarea pacientului. De asemenea, este foarte important de știut cum pot fi prevenite și tratate complicațiile atunci când ele apar.

 

Cuvinte cheie : trombolitic, tromboliză

 

ABSTRACT

              Thrombolytics are drugs that can be used in various pathologies for thrombus lysis. There are two classes of thrombolytics: fibrin-specific and non-fibrin-specific. One of the most common pathologies for which we practice thrombolysis is STEMI (ST Elevation Myocardial Infarction) when interventional revascularization cannot be performed in time. Another prevalent situation is pulmonary thromboembolism with hemodynamic instability. This class of drugs can save lives but with a higher risk of potentially fatal complications. For this reason, it is necessary to know both indications and contraindications and the risk-benefit ratio must always be in the patient's favor. It is also important to know how to prevent complications and to treat them when they occur.

Key-words : thrombolytic, thrombolysis

Articol integral

 

Urgențe în reumatologie

Autori: Dr. Claudia Cobilinschia, Dr. Daniela Opriș-Belinskib, Dr. Ruxandra Ionescub

a. Medic rezident Reumatologie, Clinica de Reumatologie și Medicină Internă, Spitalul Clinic ,,Sfânta Maria”, București

b. Medic primar Reumatologie, Clinica de Reumatologie și Medicină Internă, Spitalul Clinic ,,Sfânta Maria”, București


 REZUMAT

 

            Procentajul pacienților cu boli reumatice care se prezintă la camera de gardă (CG) este mai mare comparativ cu cel al pacienților cu alte boli cronice, ajungând până la 15%[1]. Urgențele reumatologice întâlnite în practica medicală pot ridica dificultăți diagnostice sau terapeutice, unele dintre ele necesitând management imediat. Acestea pot fi cauzate de boala reumatologică de fond și de tratamentul acesteia sau independent de cei doi factori. Articolul prezent își propune enumerarea celor mai importante situații acute întâlnite în practica reumatologică.

Cuvinte cheie : urgențe reumatologice, boli autoimune, tratamente imunosupresoare

 

 

    ABSTRACT

              The number of patients suffering from rheumatic conditions who seek medical aid in the emergency room is considerably higher than patients with other chronic diseases, the percentage going as high as 15%[1]. Rheumatology emergencies that we encounter in clinical practice might raise both diagnostic and therapeutic difficulties, while some of them might impose immediate action. They can be caused either by the disease itself, its treatment or it can occur independently. The present article aims to point out the most important acute situations met in rheumatological clinical practice

Key-words : rheumatological emergencies, autoimmune diseases, immunosuppressive therapies

 

Articol integral

 

Acidul tranexamic

Autori: Dr. Alisa-Elena Rotarua, Dr. Dan Marinescub

a. Medic rezident Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București          

b. Medic primar Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București 


 REZUMAT

 

            Acidul tranexamic folosit de decenii în practica medicală ca hemostatic este folosit recent cu succes pentru o multitudini de patologii medicale şi chirurgicale. A fost inclus de curând în protocoalele de tratament al pacienților cu sângerare masivă în traumă (Ghidul European pentru Tratamentul pacienților cu Hemoragie masivă şi a Coagulopatiei în Traumă). Şi în cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic de Urgență București şi SMURD Bucureşti este inclus în protocolul pentru tratarea acestor pacienți încă din 2015, atât în spital cât şi în prespital în favoarea pacientului. De asemenea, este foarte important de știut cum pot fi prevenite și tratate complicațiile atunci cand ele apar.

 

Cuvinte cheie : acid tranexamic, traumă, sângerare, antifibrinolitic

 

ABSTRACT

              Tranexamic acid used for decades in medical practice as a hemostatic is now successfully used for a multitude of medical and surgical pathologies. It has recently been included in the treatment protocols of patients with severe bleeding in the trauma (The European Guideline on Management of Major Bleeding and Coagulopathy following Trauma). And within the Emergency Unit from Bucharest Emergency Hospital and SMURD Bucharest is included in the protocol for the treatment of these patients as early as 2015 both in the hospital and in the pre-hospital setting.

 

Key-words : tranexamic acid, trauma, bleeding, antifibrinolytic

 

Articol integral

 

Drug induced liver injury

Autori: Dr. Denisa Bucura, Dr. Mădălina Iliea, Dr. Cătălina Diaconub, Dr. Gabriel Constantinescua, Dr. Radu Țincuc, Dr. Bogdan Popad, Dr. Claudiu Turculețe, Dr. Dragoș Enee

a. Departamentul Gastroenterologie, Spitalul Clinic de Urgență București

b. Departamentul Gastroenterologie,  Spitalul Militar Central ,,Carol Davila” București

c. Departamentul Toxicologie, Anestezie și Terapie Intensivă, Spitalul Clinic de Urgență București

d. Departamentul Radiologie, Spitalul Clinic de Urgență București

e. Departamentul Chirurgie Generală, Spitalul Clinic de Urgență București 


 REZUMAT

 

            Hepatita indusă medicamentos are o incidență scăzută în populația generală, dar gastroenterologii trebuie întotdeauna să ia în considerare acest diagnostic în momentul în care efectuează diagnosticul diferențial la un pacient cu hepatită acută sau cronică. O creștere a transaminazelor indică inflamație sau distrugere a hepatocitelor și trebuie efectuat un diagnostic diferențial pentru a determina cauza injuriei hepatice. Este important de asemenea să excludem alte cauze ce ar fi putut determina leziunile toxice hepatice. Diagnosticul diferențial pentru hepatita acută include hepatita autoimună, hepatita acută virală, ischemie hepatică acută, boala Wilson, sindromul Budd-Chiari. Mecanismele hepatotoxicității sunt împarțite în două grupe mari și anume reacții medicamentoase intrinseci sau previzibile și reacții medicamentoase idiosincrazice. Reactiile idiosincrazice metabolice afectează doar indivizii susceptibili, au o prezentare și o rată de răspuns variabilă și nu sunt dependente de doză decât într-o mică măsură. Cu toate acestea, trebuie luată în considerare când ne aflăm în fața unui pacient cu afectare hepatică.  Istoricul expunerii medicamentoase și debutul alterării probelor hepatice, precum și evoluția acestora sunt cruciale pentru diagnostic. În cazuri atent selecționate se poate realiza biopsie hepatică pentru a diferenția dintre o hepatită de cauză autoimună și o hepatită de cauză medicamentoasă, deoarece ghidurile recente de diagnostic pentru hepatita autoimună includ histologie pozitivă. Primul pas ce trebuie realizat în ceea ce privește tratamentul hepatitei acute medicamentoase este întreruperea medicamentului incriminat. 

În concluzie, prognosticul hepatitei acute medicamentoase depinde foarte mult de momentul prezentării pacientului la medic și de stadiul afectării hepatice. 

Cuvinte cheie: Hepatita indusă medicamentos, reacție idiosincrazicǎ, expunere medicamentoasǎ 

ABSTRACT

               Drug induced liver injury (DILI) has a low incidence in the general population, but gastroenterologists must always consider it as a possible diagnosis in patients with acute or chronic liver injury. Elevated liver enzymes may indicate inflammation or damage to hepatocytes and the physician must make a differential diagnosis to find out what is the cause of the acute or chronic liver injury. The differential diagnosis for acute hepatocellular injury includes autoimmune hepatitis, acute viral hepatitis, ischemic liver injury, Wilson`s disease, acute Budd-Chiari syndrome. There are two main categories of drugs that can produce liver damage: intrinsic drugs (predictable) and idiosyncratic drugs (unpredictable). Idiosyncratic DILI affects only susceptible individuals, is varied in presentation and has less consistent relationship to dose, but we must always think of it when we have a patient with acute or chronic liver injury. Also we must take into consideration the fact that idiosyncratic DILI is more difficult to diagnose and treat comparing with acetaminophen toxicity who has well established diagnostic and therapeutic guidelines. The history of medication exposure and the onset and course of liver biochemistry abnormalities is crucial for the diagnosis. Liver biopsy may be considered in selected cases. There are instances where biopsy is strongly recommended to help distinguish between autoimmune hepatitis and DILI. The first thing a physician must do is withdrawal of the offending drug. 

In conclusion, the prognosis of DILI is highly variable depending on the patient`s presentation and stage of liver damage.

Keywords: Drug induced liver injury, idiosyncratic reaction, medication exposure

Articol integral

 

Palpitații - diagnostic ECG

Autori: Dr. Sheila Selami a

a. Medic rezident anul III Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București 


            Pacientă în vârstă de 28 ani, fără antecedente personale patologice cunoscute, se prezintă în camera de gardă acuzând palpitații (bătăi puternice survenite brusc, asociate cu senzație de gol în stomac cu caracter intermitent) ce au debutat de aproximativ o oră.

               La examenul clinic se decelează puls neregulat cu zgomote cardiace aritmice, fără sufluri supraadăugate, iar explorările paraclinice sunt în limite normale, cu excepția aspectului EKG

Electrocardiograma este evidențiată în Figura 1.

Figura 1 - Electrocardiograma pacientului

 

Întrebare : Care este diagnosticul cel mai probabil?

a) Tahicardie atrială multifocală

 

b) Wandering pacemaker (Ritm atrial ,,vagabond”)

 

c)     Ritm joncțional atrioventricular 

Citește mai departe: Palpitații - diagnostic ECG

Cauze diferențe tensionale stânga-dreapta – diagnosticarea arteritei Takayasu

Autori: Dr. Niculescu Agathaa, Dr. Luisa Simionb, Dr. Daniela Stanc, Dr. Marinela Ioanab

a. Medic rezident Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București

b. Medic specialist Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București

c. Medic primar primar Radiologie și Imagistică Medicală, Departamentul Radiologie, Spitalul Clinic de Urgență București


 REZUMAT 

    American Heart Association recomandă măsurarea adecvată a tensiunii arteriale, accentuând importanța măsurării acesteia la ambele mâini. Cele mai frecvente etiologii pentru diferențele tensionale stânga-dreapta sunt date de: coarctație, anevrism sau disecția de aortă, ateromatoză avansată, boli arteriale periferice, vasculite cronice, obstrucții intra sau extrarteriale la nivelul brațului cu tensiunea arteriala mai mare, patologii neuromusculare unilaterale, stenoze ramuri aortice. Este universal acceptată o diferență de 10mmHg (20% din pacienți) - 20 mmHg (4% din pacienți), independent de vârstă, sex, circumferința brațului, factori de risc cardiovasculari. Un caz relevant pentru astfel de situații este prezentat mai jos, urmat de mențiuni asupra etiopatogeniei și criteriilor de diagnostic .

 

Cuvinte cheie: diferență tensională, vasculită, stenoze ramuri aortice

Citește mai departe: Cauze diferențe tensionale stânga-dreapta – diagnosticarea arteritei Takayasu

Modificări electrocardiografice apărute în hipotermia accidentală severă. Unda Osborn. Prezentare de caz.

Autori: Dr. Florentina Mitrescua,

a. Medic primar Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București


 REZUMAT 

    Hipotermia este un sindrom clinic caracterizat prin scăderea temperaturii corpului sub 35°C. Temperatura corpului este menținută în mod constant între 36,5-37,5°C prin mecanisme biologice homeostatice și termoreglare.

Hipotermia prezintă mai multe grade de severitate: uşoară cu temperatură între 32-35°C, moderată între 28-32°C şi severă sub 28°C [1]. În hipotermia accidentală severă pot apărea diferite tulburări electrice la nivelul cordului, cum ar fi: bradicardia sinusală, fibrilaţia sau flutterul atrial, ritmuri nodale, blocuri atrioventriculare, fibrilaţie ventriculară si asistolă.

Prezentarea de caz se referă la o pacientă de 60 ani ce a fost adusă la camera de gardă cu o temperatură centrală de 23°C cu modificări pe electrocardiogramă induse de hipotermie.

 

Cuvinte cheie: hipotermia accidentală severă, unda Osborn

 

Citește mai departe: Modificări electrocardiografice apărute în hipotermia accidentală severă. Unda Osborn. Prezentare...