Ghidurile clinice – algoritmii naționali pentru medicina de urgență

Autor: Dr. Dan Marinescua

 a. Medic primar Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD București


         Algoritmii naționali din România elaborați pentru medicina de urgență

În 2016 în România a apărut un corp de algoritmi naționali pentru practica medicinei de urgență ca rod al colaborării diverselor colective de specialiști din domeniu, din centrele mari de formare din toată țara, finanțat printr-un grant de către Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare, în colaborare cu guvernul României  și implementat de Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate. S-a publicat un număr de 28 de algoritmi, dintre care unul aparte, derivat din Ghidul Consiliului European de Resuscitare din 2015 conținând recomandări pentru 14 situații distincte.

Citește mai departe: Ghidurile clinice – algoritmii naționali pentru medicina de urgență

Activitatea Voluntarului SMURD București

Autori : Dr. Luisa - Corina Simiona, Dr. Alina Cristina Stoianb, Std. Iulian Munteanuc

a. Medic primar Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București          

b. Medic rezident Medicină de Urgență, Departamentul UPU-SMURD, Spitalul Clinic de Urgență București 

c. Student an VI, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila”, voluntar Departamentul UPU-SMURD București 


            După selecția voluntarilor (detaliată în numărul precedent) are loc instruirea teoretică și explicarea regulamentului de ordine interioară care trebuie respectat și de către voluntarii programului așa cum este respectat și de către restul personalului din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Dintre aceste reguli amintim: obligativitatea purtării si prezentării ecusonului de voluntar la intrarea în gardă, purtarea unui echipament complet, se interzice fotografierea sau filmarea în camera de gardă chiar dacă motivația gestului este în scopul studiului. De asemenea, voluntarilor le sunt explicate drepturile pacientului și importanța respectării lor. 

             Instruirea teoretică constă în 5 cursuri și 5 lucrări practice care sumarizează în mod eficient cele mai frecvente și cele mai grave situații medicale care se întâlnesc în medicina de urgență: suportul vital de bază și suportul vital avansat (noțiuni despre primul ajutor în caz de stop cardiorespirator și alte situații de alterare a stării de conștiență), noțiuni despre îngrijirea pacientului traumatizat, intoxicații și aritmii. 

Citește mai departe: Activitatea Voluntarului SMURD București